Csehországi múzeumok 1. - Vasútmodell múzeum - Roubenka

A csehországi múzeumok, helytörténeti kiállítások, tárlatok, és egyéb kiállítóhelyek szinte megszámlálhatatlan mennyiségben állnak nyitva a cseh és külföldi turisták, érdeklődők előtt. Vannak világhírűek, vannak óriási méretűek, de mi a most induló múzeumi sorozatunkban elsőként egy picike, de annál emberibb helyi kiállításra szeretnénk felhívni a figyelmüket.A Roubenka Vasútmodell múzeum a dél-csehországi kis településen, Římovban található, České Budějovice-től alig 14 km távolságra. A kiállítás gazdája, megálmodója és megtervezője előbb körbe kalauzol minket, majd őszinte, gyermeki lelkesedéssel indítja el a nagyobbik termet csaknem teljesen elfoglaló, saját készítésű, részletgazdag terepasztalon a különféle csodás vasút maketteket. 

A múzeum-vezető, forgalomirányító emberünk rajongása lassan átterjed a látogatókra is, és vele együtt csodáljuk amint egy-egy vonat beérkezik a szépen kimunkált vasútállomásra, majd újból nekiindul útjára. Ha pedig valamelyik kocsi pályát téveszt, a gazda szeme rögtön meglátja, és azon nyomban visszahelyezi a sínekre a kisiklott járgányt. A másik, kisebb szoba tárlóiban a vasúttörténettel kapcsolatos relikviákat, fényképeket, és a mester keze nyomát őrző maketteket, modelleket nézhetünk meg. Ha a cseh szövegeket nem is értjük, a gyönyörűen megmunkált makettek, épület modellek látványa bőven kárpótol minket. A Roubenka csak két hónapon át (július-augusztus), heti öt napon keresztül (K, Sz, P, Szo, V), naponta 10-12 és 13-16 között áll a látogatók előtt nyitva. A vasútmodell rajongók számára kihagyhatatlan! Irány Csehország, irány Římov, irány a Roubenka Múzeum!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Továbbra is Irány Csehország!

Mivel éveken át mind belföldön, mind külföldön sikertelenül próbáltunk támogatást szerezni, a kifejezetten Csehország turisztikai célpontja...